Unutkanlıktan Kurtulmak ve Zekanın Açılması için Dualar

Unutkanlıktan Kurtulmak ve Zekanın Açılması için Dualar

“Bismillahirrahmanirrahim, Ferdün, Hayyün, Kayyûmun, Hakemun, Adlün, Kuddûsün. İyyâke na’büdü ve iyyâkenesta’în. İnnâ fetahnâ leke fethan mubînâ.”  Dokuz defa okunacak.

Ya kebîrü entellezî lâ tehdil ukûlü livasfi azametih.”  Bin defa okunacak.

Sonra; Subhane rabbiyel a’la.”  denecek. Sonra, Sübhane men hüve külle yevmin hüve fi şe’nin.”  okunacak.

Bundan sonra ihtiyaç neyse o söylenecek ve şunlar okunacak.: Ya ğıyâsel müsteğîsîne velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm.”  (Mecmuatül Ahzab)


Hz. İbnu Abbâs (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: “Hz. Ali İbnu Ebî Tâlib (radıyallâhu anh) Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a gelerek:

“Annem ve bâbam sana kurban olsun, şu Kur’an göğsümde durmayıp gidiyor. Kendimi onu ezberleyecek güçte göremiyorum.” dedi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) ona şu cevabı verdi:

“Ey Ebû’l-Hüseyin! (Bu meselede) Allah‘ın sana faydalı kılacağı, öğrettiğin takdirde öğrenen kimsenin de istifade edeceği, öğrendiklerini de göğsünde sabit kılacak kelimeleri öğreteyim mi?”

Hz. Ali (radıyallâhu anh):

“Evet, ey Allah’n Rasûlü, öğret bana!” dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (asv) şu tavsiyede bulundu:

“Cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) olunca, gecenin son üçte birinde kalkabilirsen kalk. Çünkü o an (meleklerin de hazır bulunduğu) meşhûd bir andır. O anda yapılan dua müstecabtır. Kardeşim Ya’kub da evlatlarına şöyle söyledi:

‘Sizin için Rabbime istiğfâr edeceğim, hele cuma gecesi bir gelsin.’

“Eğer o vakitte kalkamazsan gecenin ortasında kalk. Bunda da muvaffak olamazsan gecenin evvelinde kalk. Dört rek’at namaz kıl. Birinci rek’atte, Fâtiha ile Yâsin sûresini oku, ikinci rek’atte Fâtiha ile Hâmim, ed-Duhân sûresini oku, üçüncü rek’atte Fâtiha ile Eliflâmmîm Tenzîlü’ssecde’yi oku, dördüncü rek’atte Fâtiha ile Tebâreke’l-Mufassal’ı oku. Teşehhüdden boşaldığın zaman Allah’a hamdet, Allah’a senayı da güzel yap, bana ve diğer peygamberlere salât oku, güzel yap. Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar ve senden önce gelip geçen mü’min kardeşlerin için istiğfat et. Sonra bütün bu okuduğun duaların sonunda şu duayı oku:

“Allah’ım, bana günahları, beni hayatta baki kıldığın müddetçe ebediyen terkettirerek merhamet eyle. Bana faydası olmayan şeylere teşebbüsüm sebebiyle bana acı. Seni benden râzı kılacak şeylere hüsn-i nazar etmemi bana nasîb et. Ey semâvât ve arzın yaratıcısı olan celâl, ikram ve dil uzatılamayan izzetin sâhibi olan Allah’ım. Ey Allah! Ey Rahman! Celâlin hakkı için, yüzün nuru hakkı için kitabını bana öğrettiğin gibi hıfzına da kalbimi icbâr et. Seni benden razı kılacak şekilde okumamı nasîb et. Ey semâvât ve arzın yaratıcısı, celâlin ve yüzün nuru hakkı için kitabınla gözlerimi nurlandırmanı, onunla dilimi açmanı, onunla kalbimi yarmanı, göğsümü ferahlatmanı, bedenimi yıkamanı istiyorum. Çünkü, hakkı bulmakta bana ancak sen yardım edersin, onu bana ancak sen nasib edersin. Her şeye ulaşmada güç ve kuvvet ancak büyük ve yüce olan Allah’tandır.”

“Ey Ebû’l-Hasan, bu söylediğimi üç veya yedi cuma yapacaksın. Allah’ın izniyle duana icâbet edilecektir. Beni hak üzere gönderen Zât-ı Zülcelâl’e yemin olsun bu duayı yapan hiçbir mü’min icâbetten mahrum kalmadı.”

İbnu Abbâs (radıyallâhu anhüma) der ki: “Allah’a yemin olsun, Ali (radıyallâhu anh) beş veya yedi cuma geçti ki Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a aynı önceki mecliste tekrar gelerek:

“Ey Allah’ın Resûlü! Geçmişte dört beş âyet ancak öğrenebiliyordum. Kendi kendime okuyunca onlar da (aklımda durmayıp) gidiyorlardı. Bugün ise, artık 40 kadar âyet öğrenebiliyorum ve onları kendi kendime okuyunca Kitabullah sanki gözümün önünde duruyor gibi oluyor. Eskiden hadisi dinliyordum da arkadan bir tekrar etmek istediğimde aklımdan çıkıp gidiyordu. Bugün hadis dinleyip sonra onu bir başkasına istediğimde ondan tek bir harfi kaçırmadan anlatabiliyorum.” dedi.

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu söz üzerine Hz.Ali (radıyallâhu anh)’ye:

“Ey Ebû’l-Hasan! Kâbenin Rabbine yemin olsun sen mü’ minsin!” dedi.” (Tirmizî, Daavât 125, (3565).


Unutkanlık için etkili başka bir dua ( Hafızayı Kuvvetlendirmek İçin Dua )

“Allâhümmerzuknâ hıfzalmürselîn ve ilhâmel enbiyâi ve fehmel evliyâi bi keramike yâ ekramel ekramîn ve bi rahmetike yâ erhamerrâhimîn”

Not: Okurken üzerinde ” ^ ” işareti olan harflerin uzatılması gerekmektedir. Bu dua 40 gün seher vaktinde, yani sabah namazı vakti girmeden önceki vakitte (Sahur Vakti) okunulursa kişi unutkanlıktan kurtulur, hafızası kuvvetlenir. Bu dua sınavları girmeden önce veyahut derslere başlamadan okunursa kişi sınavında başarılı olur, derslerini kolay öğrenir. Bu duayı bize bildiren son varisi resul Ebul Faruk Süleyman Hilmi Tunahan Hz.leridir. (k.s.) Kendisi bunun gibi bir çoook dualar bildirmiştir ve bu dualar tam tesirlidir. kendisi eskiden 16 senede okutulan dersleri 1-2 senede okutur müftü yetiştirirlerdi. 1930larla 60 lar arsında insanlar cenazesini yıkatacak ,imam bulamazken bu zatı muhterem binlerce müftü ve imam yetiştirmiştir. Allah hizmetlerinden razı olsun. Kendi ağzından bir sözünü naklediyorum : “Ahir zamanda bu hizmet (Kuran Okutma Hizmeti) devam edecekse bu koldan devam edecektir.” Bu duayı okudukdan sonra faidesini görürseniz bu zata bir fatiha 3 ihlas okumayı ihmal etmeyiniz.


Aşağıdaki Dualar da hafızanın kuvvetlenmesi için okunabilir ;

1.Her zaman okunduğunda hafızamız kuvvetlenir:

“Rabbi zidnî ilma”

Manası: “Ey Rabbim! Benim ilmimi arttır.”

“Rabbim! İlmimi arttır” de. (Tâ Hâ Suresi, 114. Ayeti Kerime)

2.İmtihana girerken 7 defa okunduğunda zihni açtığı rivayet olunur:

”Rabbi zidnî ilmen ve fehma ve el hikni bissalihin rabbiş rahli sadri veyessir li emri vahlül ükteden bi-lisani yefgahu gavli ya Hafizü ya Rakibu ya Nasirü ya Allah.Rabbi yessir ve la tuassir Rabbi temmim bil hayr.”

3.Bu duayı günde 19 defa 40 gün okuyanların hafızalarının açıldığı, unutkanlıkların gittiği rivayet olunur:

”Ya Hayyu Ya Kayyum, fela yefutu şey’ün min ilmihi vele yeüdühü.”

4.Tahrim Suresi 8.ayetin sonundaki duayı her gün en azından 100 defa okumanın beyin kapasitesinin açılmasında faydalı olduğu rivayet olunur:

“Rabbenâ etmim lenâ nûranâ vaġfir lenâ inneke ‘alâ kulli şey-in kadîr.”


Abdestli bir şekilde bir bardak suya 7 fatiha 7 kevser 7 ayetel kursi 7 ihlas okunur ve suya 3 kere üflenir ve şu tekrarlanır. bu suyu içen kişinin hafızası kuvvetli olsun denir. ve Niyet ediyorum Hafızamın güçlenmesi için diyerek 3 yudumda su içilir. Yaradanın izniyle o gün hafızası zayıf olmaz.

Her işittiğini aklında tutmak isteyen kimse, her gün 27 kere aşağıdaki duayı okur ve buna 40 gün devam ederse hafızası son derece kuvvetlenir.

Ya Hayyü, Ya Kayyüm. Fe la yefutü şey’ün min ılmih.

Şeddad İbnu Evs (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resülullah (aleyhissalâtu vesselam) namazda şu duayı okumamızı öğretiyordu:

“Allàhım! Senden işte (dinde) sebat etmeyi, doğruluğa da azmetmeyi istiyorum. Keza nimetine şükretmeyi, sana güzel ibadette bulunmayı taleb ediyor, doğruyu konuşan bir dil, eğriliklerden uzak bir kalb diliyorum. AIIahım, senin bildiğin her çeşit şerden sana sığınıyorum, bilmekte olduğun bütün hayırları senden istiyorum, bildiğin günahlarımdan sana istiğfàr ediyorum!”   Tirmizi, Daavât 125, (3565).


Unutkanlıktan kurtulmak için yapılması gerekenler !

Zekanın açılması, hafızanın gelişmesi için dua okumanın yanında, maddi tedbirlere uymak ve yapılan işin gereklerini yerine getirmek gerekir. Dersine çalışması gereken bir öğrenci sadece diliyle değil haliyle ve bedeniyle de dua etmelidir. Buna fiili dua denilmektedir. Üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirdikten sonra diliyle dua etmek de kavli duadır. İki kanatlı bir kuş gibi, hem fiili hem de kavli duayı beraber yapmakla istediği yere uçabilecektir.

Ayrıca öğrendiklerini unutmamak ve onları korumak için de bazı tedbirler almalıdır. Çünkü unutkanlığa sebep olan konular vardır. Bunlardan sakınmak gerekir. Bazılarını kısaca söyleyelim:

1. Harama bakmak.
2. Haramla beslenmek.
3. Zihni çok yoracak olan gereksiz şeylerle doldurmak. Televizyon, bilgisayar gibi.
4. Aşırı derecede bedene zarar verecek kadar cinsel ilşkiye girmek. Özellikle kendi kendine tatmin olmak.
5. Zihnin sürekli çalışmasını engelleyecek kadar boş durmak.

Dipnot:

1) Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla..
FERDUN,  Allah birdir, tektir, yegânedir, biriciktir
HAYYUN,  Allah sonsuz diridir, ezelî, ebedî ve ölümsüz hayat Sahibidir
KAYYUMUN, Allah yarattığı herşeye hâkimdir, varlıkları dilediği gibi idare eder, sevk eder ve yönlendirir
HAKEMUN, Allah hüküm Sahibidir, hikmet Sahibidir, hak ve adâletle hükmeder
ADLUN, Allah adâlet sahibidir, her yarattığına hakkı olan herşeyi verir, adâletle hükmeder
KUDDÛSUN.” Allah paktır, temizdir. İşlediklerinden pişman olup tövbe eden kullarını günahlarından arındırır ve temiz kılar.
2) Yalnız Sana ibadet eder, yalnız senden medet umarız.
3) Biz sana aşikâr bir fetih ve zafer ihsan ettik.
4) Ey ezelî, ebedî Kibriya sahibi olan Allahım! Öyle azamet ve kibriya sahibisin ki; bütün kalpler ve akıllar o azamet ve kibriyanı anlaymaz. Hidayet nurunla safi ve basiret gözlerini parlak edersin.
5) Her şeyden yüksek, yüce olan Rabbimi bütün noksan sıfatlardan münezzeh ve mukaddes bilirim.
6) Her an yeni tecellilerle iş başında olan Zat’ı noksan soıfatlardan tanzih ve kemal sıfatlarla tavsif ederim.
7) Ey bütün yardım isteyenlere yardım eden Allahım, bize de yardım et.. Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah’ın yardımıyla elde edilir.