Ayetel Kürsi Duası ve Faziletleri

Ayetel Kürsi Duası ve Faziletleri 

Ayetel Kürsi Duası ve Faziletleri
Ayetel Kürsi Duası ve Faziletleri 

Ayetel Kürsi yada Ayetel Kürsi duası olarakta isimlendirilen bu ayet Bakara suresinin 255. ayetidir. Ayetel Kürsi için Peygamberimiz ayetlerin efendisidir buyurmuşlardır.

Bir çok alim Ayetel Kürsi’nin faziletini vurgulamışlardır. Günümüzde gelenek olarak Ayetel Kürsi her namazın arkasından okunmaktadır. Her akşam ve sabah okumayı alışkanlık yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Ayetel Kürsi oku

Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyum, la te’huzühu sinetüv vela nevm, lehu ma fis semavati ve ma fil ard, men zellezi yeşfeu indehu illa bi iznih, ya’lemü ma beyne eydihim ve ma halfehüm, ve la yühıytune bi şey’im min ilmihi illa bi ma şa’, vesia kürsiyyühüs semavati vel ard, ve la yeudühu hıfzuhüma ve hüvel aliyyül aziym 

 

Ayetel Kürsi Meali – Anlamı (Diyanet):

Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. Diridir, kayyumdur. O’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaatte bulunacak kimdir?

O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O’na güç gelmez. O, yücedir, büyüktür.

 

Ayetel Kursi duasi olarak da isimlendirilen bu ayet faziletlerinin ve faydalarının çok olması sebebiyle duaların ve dileklerin kabulu için belli sayılarda okunmaktadır.

Ayet’el Kürsi’nin Faziletleri:

Ayetel Kürsi faziletleri bakımından okunması çok faydalı görülen ayetlerdendir. Peygamberimizden faziletleri ile ilgili bir çok rivayet bulunmaktadır. En büyük faziletlerinden biri şeytana ve cinlere karşı muhafaza etmesidir.

Bir çok kaynakta belli sayılarda okunması yönünde bilgiler bulunmaktadır. Faydasının görüldüğüde belirtilmektedir. 7, 50, 170, 313 kere okunması yönünde bilgiler bulunmaktadır. Belli sayıda okunmak istendiğinde okurken samimiyet, istek ve süreklilik çok önemlidir. Görüşler bir sefer yapıp diğer seferi yapmadığınızda faydası tam olmayacağı yönündedir. Kabulü için süreklilik ve samimiyet önemlidir.

Akşam yatarken okuduğunuz vakitte sabah olana kadar şeytan size yanaşamaz. Allah’ın tayin ettiği muhafız sizi sabaha kadar korur.

Sağına, soluna, önüne, arkasına, aşağı, yukarı ve içine olmak üzere toplamda 7 kere okuyup üflerse ona hiç bir bela isabet etmez.

Ayete’l Kürsi sürekli okunan eve şeytan giremez. Büyü gibi şeyler yok olur.

Devamlı okuyan kişi dünya ve ahirette büyük mevkilere yükselir. Rızkı genişler, günahları af olunur, O kişiye Allah hayır kapılarını açar.

Her namazın ardından okuyana Cennet kapıları açılır ve istediği kapıdan cennete girer.

Daha bir çok fazileti mevcuttur. Biz en çok bilinenlerini belirttik. Sayı adetleri ile ilgili bir çok fazilet söylenmiştir bunları araştırıp okuyup faydasını deneyebilirsiniz.

Ayet’el Kürsi arapça şekliyle ezberlenmeye çalışılmalıdır. Ezberleyebileceğiniz en büyük ayet Ayetel Kürsi ayetidir.

Ayet-el Kürsi ve Fazileti İle İlgili Hadisler:

1- Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: “Her şeyin bir şerefi var. Kur’an-ı Kerim’in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur’an ayetlerinin efendisidir.

“Ayetel Kürsi”. Tirmizi, Sevabu’l-Kur’an 2, (2881).

2- Übey İbnu Ka’b (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bana: “Ey Ebu’l-Münzir, Allah’ın Kitabından ezberinde bulunan hangi ayetin daha büyük olduğunu biliyor musun?” diye sordu. Ben: “O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur, O, Hayy’dır, Kayyûm’dur (yani diridir her şeye kıyam sağlayandır” (Bakara, 225) -ki buna Ayet’ü’l-Kürsi denir- dedim. Göğsüme vurdu ve: “İlim sana mübarek olsun ey Ebu’l-Münzir!” dedi.”

Müslim, Müsafirin 258, (810); Ebu Davud, Vitr, 17, (Salat 325, (1460).

4- Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: “Her kim akşam olunca Ha-mim el-Mü’min süresini baştan, 3. (dahil) ayetine kadar ve ayete’l-Kürsiyi okuyacak olursa bu iki Kur’an kıraati sayesinde sabaha kadar muhafaza olunur. Kim de aynı şeyleri sabahleyin okursa onlar sayesinde akşama kadar muhafaza edilirler.” Tirmizi, Sevabu’l-Kur’an 2, (2882).

5- “Her kim farz namazından sonra Ayet’el Kürsi’yi okursa diğer namaza kadar Cenab-ı Ecelli ve Ala’nın tahtı himayesindedir.”

 

alıntıdır